Kosice - vårt andra hem

Om oss


Jag som skriver här heter Linda Assegård och jag befinner mig för tillfället i Kosice i Slovakien där jag bor en stor del av året.

Djurintresset har alltid varit starkt och jag växte upp med allehanda djur omkring mig. 1981 kom den första boxern in i min familj och efter henne följde ett par franska bulldoggar. Som barn hade jag också marsvin, nymfkakaduor, katt, kanin och en envis men högt älskad new forestponny. När jag blev vuxen och skaffade egen hund så följde ett antal år med andra raser. Även om jag fortfarande är väldigt förtjust i staffordshire bullterrier och korthårstax så måste jag hålla med om vad inbitna boxermänniskor brukar säga: En gång boxer - alltid boxer!

Medan jag fortfarande bodde på gården i Sverige så hade jag också ett gäng höns och ett stort akvarium med Malawiciklider. Ett annat intresse är trädgård, även om jag inte är överdrivet road av att rensa ogräs. Vad gör jag då i Slovakien kanske du undrar? Jo, jag har i hela mitt liv velat bli veterinär och efter att ha utbildat mig inom rehabilitering för både häst, hund och människa kände jag mig mogen att ta detta stora steg.

University of Veterinary Medicine & Pharmacy i Kosice erbjuder en post bachelor utbildning, så hösten 2014 gick flyttlasset. Idag delar jag livet med två boxertikar, en kongopapegoja samt ett paintsto född 2013 som jag rider western på. Mer info om dem och andra fyrbenta vänner hittar ni under fliken HUNDAR resp. ANDRA DJUR. 

Med hundarna åker jag på utställning ibland samt tränar lite lydnad och spår/viltspår för husbehov. Än har vi tyvärr inte tävlat men hoppas på att våga göra det någon gång i framtiden när det förhoppningsvis finns mer tid. Mitt mål är att föda upp sunda allroundhundar för arbete och sällskap. 

Våren 2012 blev mitt kennelnamn Dejoyas godkänt. Det är en sammanslagning av det spanska De joyas som betyder något i stil med juvel eller smycke. Eftersom alla namn jag kunde komma på redan var upptagna så uppstod detta med tanke på att jag just då bodde på Skattegården, har en häst med namnen "Diamonds" och hundar med "Star" i stamtavlorna. 

Eftersom jag huvudsakligen bor utomlands så kommer min uppfödning att vara begränsad de närmaste åren. Planen är att fortsätta lära mig så mycket som möjligt och endast ha såpass många kullar att jag har möjlighet att engagera mig helhjärtat i alla även efter att de har lämnat valplådan. Mer info kommer efter hand!

Mina utbildningar:

  • 3 p Husdjurens anatomi, SLU 
  • 7,5 p Zoologi II, Karlstad Universitet
  • 7,5 p Hästens Rörelseapparat - struktur och funktion, SLU
  • 10 p Hästens beteendebiologi, SLU
  • Diplomerad Equiterapeut, HTU Katrineholm 2005-2007
  • Massör, Göteborgs Massageskola 2007
  • Equine Chiropractic Clinic med Dr. Bill Hampton, D.C, 30-31 juli 2009, Norge
  • Certifierad Hundfysioterapeut, ReDog i Västerås, 2010-2011
  • Fysioterapeut 180 p, Luleå Tekniska Universitet/Göteborgs Universitet, 2011-2014

Pågående utbildning:

  • Leg. veterinär 2014-2019, University of Veterinary Medicine & Pharmacy, Košice, Slovakien